Sivut

torstai 26. syyskuuta 2013

Kuivalihan teko - koiran namit

Tervehdys!

Kuten joku saattoi edellisestä koira postauksesta lukea meillä on siirrytty nyt RC:n allergia nappulasta "raakaruoalle". Tässä tapauksessa se tarkoittaa toistaiseksi vain yhtä proteiini lähdettä ja yhtä hiilaria. Kalkkunaa ja tattaria. Myöhemmin kokeillaan lisätä vitamiini & kalkki lisä ja rasvahappo valmiste. Todennäköisimmin lohiöljy. Tällä lasketaan pois se mahdollisuus, että se on jollekin syömälleen allerginen ja sama rumba jatkuu. Kokeillaan nyt taas näillä. Toistaiseksi syksyn tulokaan ei ole auttanut asiaa. Toisaalta nyt on kaikki home- ja sieni-itiöt valloillaan eli allergikolle siinämielessä yhtä pahaa aikaa mahdollisesti kuin kesän siitepölytkin. Toivotaan, että pakkasilla edes helpottaisi :)

No, tällä viikolla kävin hakemassa lisää kalkkunanlihaa ja mietin onko eläinkaupassa tarjolla valmiita kalkkuna nameja, joissa olisi vain ja ainoastaan kalkkunaa  - no eipä ollut!

Myös ihmisten kalkkunaleikkeleet on pois suljettuja suolojen ja lisäaineidensa vuoksi. Siispä ostamaan kalkkunaa kaupasta ja kuivattelemaan sitä kotiin. Kokemusta minulla ei ollut minkäänlaista. Googlesta ja netin ihmeellisestä maailmasta sain apua ja toimin seuraavasti:

Keitin kalkkunan fileepihvejä (6kpl) n. 10 min. kattilassa. Sen jälkeen revin niistä pieniä suikalepaloja pellille leivinpaperin päälle. Ne irtoavat todella helposti lihassyiden mukaisesti.

Uunin lämmitin n. 60 asteeseen ja heitin kalkkunat uuniin. Uuninsuu luukku tulee jättää raolleen, jotta kosteus pääsee ulos ja liha kuivuu.

Kääntelin suikaleita välillä, jotta kuivuminen nopeutuisi.

Olin jo tuskastua kun tuntui, että palat ovat aina vaan taipuisia, mutta lopulta ne olivat uunissa n. 7 tuntia ja jätin ne vielä sinne uunin sammuttamisen jälkeen luukun ollessa edelleen raollaan. Aamulla ne olivat ihan kuivia ja napsahtelivat poikki. Kiertoilmauunissa nämä varmaan tulisivat nopeammin. Myös kuivureilla ihmiset kuivaavat myös lihaa. Itse en kuitenkaan omista kumpaakaan.

Eli:

- Keitä / kypsytä liha (kalkkunalle riitti mainiosti 10min. keittoaika)
- Uuni 50-70astetta
- Luukku raollaan (jollet omista kiertoilma uunia)
- Kuivata kunnes lihat kutistuvat ja kuivuvat täysin. Napsahtaa poikki.
- Anna jäähtyä ja säilö ilmatiiviisti, esim. minicrip pussiin.


















Tässäkin on varmaan eroja eri lihojen välillä. Kalkkuna naksuista tuli hyviä ja koira tykkää! Slurps!

- Milla







5 kommenttia :

  1. Itselläni on "moniallergikko" ja olisin tähän kohtaan todennut, että meillä yksi pahimmista allergian aiheuttajista oli raakaruuan kaverina käytetyt quinoa, tattari ja hirssi. Näidenkin mukana tulee muun muassa varastopunkkeja, jotka omallamme ovat kaikkein pahin allergian aiheuttaja. Kaiken kuivan jättäminen ruokavaliosta (siis myös ihmisravinnoksi tarkoitetut kuivatuotteet) toi viimein avun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei! Kiitos kommentistasi. Tässä tuntuu olevan niin montaa mielipidettä. Meillä el. kehotti kokeilemaan tuota kuitenkin nyt alkuun. Toistaiseksi tuntuu, että on nyt hieman parempi, mutta toisaalta ollaan myös menossa kohti talvea, eli tietyt allergiat voi sen puolestakin helpottaa. Mitäs kaikkea teillä siis syödään?? :)

      Poista
  2. Hei! Oon itekin päättänyt alkaa kuivattelee koiralle herkut niin tiedämpä mitä silloin varmasti annan :) Semmonen kysymys kun isäukko on metsästäjä ja jostain syystä toi mulle jäniksen korvia niin onnistuukohan niiden kuivatus samalla tavalla, onko mitään tietoa?

    VastaaPoista
  3. Hei! Oon itekin päättänyt alkaa kuivattelee koiralle herkut niin tiedämpä mitä silloin varmasti annan :) Semmonen kysymys kun isäukko on metsästäjä ja jostain syystä toi mulle jäniksen korvia niin onnistuukohan niiden kuivatus samalla tavalla, onko mitään tietoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Uskoisin, että onnistuu kyllä. Voi olla, että tuollainen riista alkaa kyllä haista enemmän. Onko niissä karvat ja kaikki tallella? Älä niitä ainakaan keitä :D Mä laittaisin ehkä vaan suoraan kuivumaan. Mutta mä kyllä pelkään, että aikamoinen haju voipi tulla. Kokeilemalla se selviää.

      Poista