Sivut

lauantai 14. joulukuuta 2013

Pipareiden kuorrutus


Noin viikko sitten aloitin pipareiden paistolla koko aamun. Paistoin kilon taikinan pipareita. Sydämiä, koiria (labbiksia tietty), tähtiä ja heppoja. Hyviä tuli vaikkakin sen verran laiska olin, että tein kyllä kaupan tätin taikinasta...

Sitten alkoikin se mutkallinen osuus. Nimittäin koko piparin kuorrutus. Siis niinkuin pumpernikkelissä... Ystäväni ohjeen mukaan tein sen kananmunan valkuaisella, enkä vedellä...

Kuorrutteen ohje:

- 1 kananmunan valkuainen - erottele huolellisesti ja riko esim.
  haarukalla sekoitusastian pohjalle.

- Lisää n. 3dl tomusokeria tai kunnes vaikuttaa sopivan sitkeältä.

- Lisää vielä muutama tippa sitruunamehua.


Ei kannata jättää turhan laimeaksi seosta, sillä se kuivuu muutenkin suhteellisen pitkään. Koristelussa ei kuitenkaan kannata aikailla, jotta nonparellit tai koristeesi tarttuvat varmasti kiinni. Viimeinen jähmettyminen vie aikaa. Minulla olivat kuivamassa yön yli. Ei kannata sulkea liian tiiviiseen astiaan senkään jälkeen, jotteivät piparit vety kun kuorrutteesta haihtuu kosteutta.


Vinkkejä kuorruttamiseen:

Osta kaupasta kuorrutteen lisäksi valmis tuubi sokerimassaa tai tee itse toinen pienierä hiukan paksumpaa kuorrutetta. Pursota tälle ensin niiden piparien reunat, jotka aiot päällystää kuorrutteella kauttaaltaan. Anna jähmettyä hetki. Levitä sitten valmistamasi kuorrute esim. veistä apuna käytten piparille. Aiemmin pursottamasi reunat auttavat pitämään nyt levitettävän kuorrutteen siististi ja tarkasti piparin päällä. Reunoista tulee "suorat" ja siistit. Laita koristeet, nonparellit tms. heti kuorrutteen levittämisen jälkeen piparille, jotta ne ehtivät tarttua ennen kuorrutteen jähmettymistä.





Näistä viimeisistä kuvista saattaa huomata eron kuorrutteessa. Ensimmäisessä kuvassa kuorrute oli tuoretta ja levittyi hyvin. Viimeisen kuvan koirista huomaa, että kuorrute alkoi jo levittäessä olla jäykempää, joten pinnasta ei enää saanut ihan tasaista. Hyvin nämäkin kuitenkin maistuvat ;)


Eikuin pipareita leipomaan...


- Milla






Ei kommentteja :

Lähetä kommentti