Sivut

lauantai 3. elokuuta 2013

Koiran kortisoni kuuri

Heipparallaa!

Tämä päivitys on taas suunnattu lähinnä koirista kiinnostuneille.
Muille varoitus pitkästymisestä ja ällötyksestä :D


Maanantaina tulee täyteen kaksi viikkoa kun meidän koiruliini on syönyt kortisoni kuuriansa. Tätä kahtaviikkoa edelsi seuraavat tapahtumat:

Uudelleen alkanut tassutulehdus. (Viimeksi kun kirjoittelin koira oli juuri toipunut edellisestä, eikä tässä ehtinyt olla välissä kuin pari viikkoa ja silläkin välin kiinnitin huomiota tassujen nuolemiseen.)
Tätä seuraavana päivänä ilmestyi kaulallekin tulehdusalue, joka ajeltiin paljaaksi ja hoidettiin Fuciderm geelillä. Fucidermiä käytetään useimmiten hotspotin hoitoon, joka tämä ei lääkärin mielestä ollut. Eikä oireet siihen täysin sopineetkaan.

Geeli rauhoitti kuitenkin alueen yhden illan aikana ja viikonlopun yli mentiin näin. Maanantaina mentiin uudelleen lääkäriin, sillä vaikka kaula ja tassut olivat jo paremmat / rauhoittuneet, koira kutisi leuasta ja tassuista valtavasti.

Lääkäri tutki ja oletti tämän olevan sitä ennenkin epäiltyä allergiaa - jollekin! Jos ei ruoalle niin sitten koira on toden näköisesti atoopikko. Tähän hätään siis alkoi kahden viikon kortisoni kuuri ja ruoka taas uusiksi. Kahden viikon aikana kortisoni annostusta vähennetään ja sen jälkeen pikkuhiljaa vähennellään kaiketi kokonaan pois ja katsotaan palaako kutina heti. Ruokaa tulee syöttää ainakin seuraavat 8 vkoa, mieluummin pidempään. Tietysti syötetäänkin...


Ennen kortisonikuuria virtaa leikkimiseen riitti. Veljen kanssa on kiva
pallotella. Nyt vajaat kaksi viikkoa on ollut nuutuneempaa menoa.
Sitten onkin entistä enemmän virtaa!


Olin itse ajatellut aloittavani kotitekoisella eliminaatiodieetillä seuraavaksi ja jatkavani siitä raakaruokintaan. Aiemminkin toisen lääkärin kanssa keskustellessani aiheesta tämä kehotti miettimään millä sen dieetin toteuttaa ja tämä toinen kenellä nyt käytiin, sanoi ettei hänellä ole mitään raakaruokaa vastaan, mutta kannattaa miettiä otetaanko tässä vaiheessa sitä riskiä, että tulee näiden jo olemassa olevien ongelmien lisäksi uusia. Mm. ummetusta jne. Koira kun on syönyt koko ikänsä (reilut 3,5v.) nappulaa.

Ostimme aluksi pienen säkin Royal Caninin Canine Anallergenic ruokaa, jolla on nyt tarkoitus toteuttaa tuo eliminaatio dieetti. Lääkäri tilasi isomman säkin, joka saapuikin jo seuraavana päivänä. Onhan tämä aika tyyristä ruokaa ja saa ainoastaan eläinlääkäriltä. Jollain eläinlääkäri asemilla näyttäisi olevan nettikauppoja jota kautta ruoka on mahdollista tilata postitse. Toki siihen tulee sillloin vielä lisähintaa toimituskuluista.

Isomman 8kg:n säkin hinta on 89,90 meidän lääkärillä ja laskin, että ohje annoksella meillä syödään siitä n. 22pv. Katsotaan nyt jos koira osoittaa muutoksia painossaan (lähinnä odotan, että lihominen on mahdollista) muutan toki annosta. Tällä hetkellä annos on nimittäin suurempi kuin vanhalla ruoalla. n.2-3dl / päivä on lisää.

Olen vähän skeptinen tuon ruuan suhteen siinä mielessä, ettei siinä ainakaan mainita muuta proteiinin lähdettä kuin höyhenjauho?!? Lääkärikin kertoi, että jotkut sitä kummastelee, mutta että moni syö ja on siitä kaiketi avunkin saanut. Mene ja tiedä. Mutta todella jos tällä pystyy tuon eliminaatio dieetin suorittamaan niin ainahan voin alkaa sitten lisäilemään lihaa tms. tuohon päälle ja kokeilemaan josko voi syödä.

KOOSTUMUS: maissitärkkelys, molekyylipainoltaan alhainen hydrolysoitu höyhenjauho (aminohappojen ja oligopeptidien lähde), kopraöljy, soijaöljy, kivennäisaineet, kasvikuidut, sikurikuitu, frukto-oligosakkaridit, kalaöljy, sitruunahapoilla esteröityjen rasvahappojen mono- ja diglyseridit, eläinrasva, isosamettikukkauute (luteiinin lähde).

LISÄAINEET (kg:ssa): Ravitsemukselliset lisäaineet: A-vitamiini: 30600 KY, D3-vitamiini: 800 KY, E1 (Rauta): 42 mg, E2 (Jodi): 3, 7 mg, E4 (Kupari): 13 mg, E5 (Mangaani): 55 mg, E6 (Sinkki): 198 mg, E8 (Seleeni): 0, 1 mg - Säilöntäaineet - Hapettumisenestoaineet.

RAVINTOAINEET: Raakavalkuainen: 18% - Raakarasva: 16, 5% - Tuhka: 8, 8% - Raakakuitu: 2, 2% - Välttämättömät rasvahapot: 41, 8 g/kg.

(lähde: Royalcanin.fi)

Eläinlääkäri siis tosiaankin kehotti ensiksi kokeilemaan tällä nappulalla toteutettua dieettiä, jos oireet vaan jatkuu niin sitten "raaka ruoalla" toteuttamaan dieetin ja sen jälkeen voikin sitten jo miettiä allergiatestejä jos niihin haluaa lähteä. Toisaalta jos ei mikään ruoan muutos auta siihen voi olla aika varma että se on ympäristössä se allergeeni. Esim. pölypunkit, siitepölyt tms. Joten koira voi tarvita sen silloin tällöin pienellä annostuksella annettavan kortisoni kuurin.


Kesälomalainen.


Kortisoni on meillä vaikuttanut alusta asti, janottaen ja sitä myöden pissattaen (yleisin oire kaiketi). Pari päivää aloituksesta alkoi myös nälkä vaania jatkuvasti. Todella ärsyttävää kun koira hömppää koko ajan, että josko olisi jo ruoka aika. Ainakin kaikki kenellä on Labradori tietävät mistä puhun. Ei tarvitse kun aloittaa "Syö..." koira on jo keittiössä. Tai "onko nälkä?" niin johan on maailmankirjat sekaisin!

Oireina ovat myös lievä apaattisuus (ei jaksa kiinnostua normaaleista touhuista eikä toisista leikkikavereista) vai onko sitten väsymystä, aikalailla lisääntynyt läähätys, yleinen lievä hermostuneisuus - johtunee kyllä tuosta nälästäkin osittain. Hötkyilee niin kovasti sen perään.
Koiran ulosteet on myös muuttuneet todella koviksi. En tiedä johtuuko uudesta ruoasta vai voiko lääkekuurilla olla osuutta asiaan. Vaikeaa ulostaminen ei ole, että voivathan nuo todella kiinteät ulosteet toisaalta olla merkki siitäkin, että ruoka menee hyvin hyödyksi.

Jokatapauksessa koira muuttui vajaan vuorokauden aikana kortisonin aloittamisesta aivan toiseksi. Kutinat loppuivat kuin seinään ja kaikilla oli varmasti huojentunut olo. Koko ajan ei tarvinnut seurata ja olla kieltämässä koiraa raapimasta itseään, joka sekin stressasi koiraa entisestään. Luojan kiitos olen ollut lomalla nyt koko heinäkuun joten olen voinut olla koiran kanssa ja huolehtia siitä, ettei se raavi itseään ihan rikki.

Eläinlääkäri lohduttelikin kortisonin haitoista huolimatta sillä, että koiran elämänlaatu paranee huomattavasti. Vaikka siis joutuisi silloin tällöin syömään kuuri luontoisesti kortisonit. Pienellä annostuksella esim. joka toinen- tai joka kolmaspäivä riittää yleensä pitämään oireet pois aiheuttamatta liikaa riskiä koiran oman kortisoli tuotannon sekoittumiseen.


Vähän nuutunut kaveri.


Katsotaan ensiksi noilla ruoka muutoksilla ja mietitään syksymmällä mahdollisia allergia testejä. Ikävä kyllä me ei missään välissä olla ehditty sille vakuutusta ottaa ja eihän sitä nyt saa kun tällainen episodi päällänsä. Joten kaikki menee omasta pussista.

Toivotaan parasta, että ruoasta löytyisi apu. Se olisi se kaikkein kivuttomin ratkaisu. Sekä tietenkin mielyttävintä koiralle. Siitepölylle tms. jos on allerginen niin ei hirveästi ole kai muuta vaihtoehtoa kun kesäiset kortisoni kuurit. Atopiasta koirilla löytyy lyhyt ja ytimekäs artikkeli esim. elainlaakariin.fi sivustolta.

Tämän lisäksi koiraa on tietämättömyyttäni vaivannut närästys oireet jo melkeinpä niistä antibiootti kuureista asti. Koira lipsuttelee suullaan, lupsuttaa, maiskuttaa... Ja toinen, millä se koittaa lievittää poltetta on tolkuton ruohon syöminen. Eläinlääkäri oli ainakin heti sitä mieltä että tämä johtuu närästyksestä. Voi olla seurausta mm. antibiooteista eivätkä kortisonitkaan kuulema vatsalle hyvää tee.

Nyt on lisäksi sitten käytössä Antepsinit ja Pepcidit närästykseen. Nämä aloitettiin vasta eilen iltaruoan yhteydessä joten avusta en vielä tässä vaiheessa osaa sanoa. Toivottavasti niistä apu löytyy sillä sitten kyllä alan epäillä meidän ahmatin syöneen jotain sopimatonta joka jossain mahan sopukoissa nyt kummittelee. Luulisin kuitenkin tämän johtuvan kaikesta tästä rumbasta. Johan nyt jo stressikin mahan päälle käy ja lisäksi siihen nuo lääkekuurit.

Asiaa ei yhtään helpota se, että tuo aina hotkii ruokansa ihan kun joku muuten sen ryöstäisi. Kuppi on sekunneissa tyhjä. Tähän olen miettinyt kokeilevani sellaista erikois kuppia mikä vaikeuttaa ahmimista. Tiedän, että asia herättää monenlaisia mielipiteitä puolesta ja vastaan. Esim. tuohon hotkimiseenkin on raakaruokkijoilla vastaus. Siirry raakaan - luita ei voi hotkia. Öö...
Kuulin juuri eilen tarinan, jossa husky oli vetäissyt n.15 senttisen puru rullan kerralla kurkkuunsa ettei vaan kukaan toinen ehdi ensin. Säikähdyksellä olivat selvinneet ja mahassahan se sitten suli. Minä en ainakaan uskaltaisi antaa muutakuin jotain todella isoja luita syötäväksi. Joten jos raakaruokintaa jossain vaiheessa siirrytään kokeilemaan pidättäydytään ainakin alkuun tarkoin valikoiduissa raaka-aineissa ja luutkin jauhetussa muodossa jos niitä mukaan haluaa ottaa.




Hellepäivää viettelee hän nyt sisällä ja illansuussa voitais mennä vielä uimaan :)






4 kommenttia :

  1. Moikka. Googlailin tuossa ja tämä osu silmään. Onhan kirjoituksesi jo vuosia vanha ja varmaan jossain muussa kirjoituksessa kerrotkin miten menee ja miten toimi dietit ja kortisooni.
    Meillä alkoi tassujen nuoleminen maaliskuussa ja nyt ollaan sitten 5kk taisteltu nuolemisien kanssa, rikkoo tassut jne.. suunnilleen 24/7 on koiraa päivystettävä, juurikun tuntuu että helpottaa niin kotona odottaa yllätys, levoton koira ja tassut märät (tulehtuu). meillä aloitettiin eilen eliminaatiodietti ja kortisoni. itse kanssa pohdin että nappula vai raaka, päädyin nappulaan johon helppo kai sitten lisäillä raakaa kun kokeillaan mitä toimii. Kortisonin sai eilen ja nyt jo huomaan läähätystä ja lisääntynytttä pissantarvetta, huoh, kuinkahan selviämme kuukauden. Kirjoituksesi osui ja upposi, meillä kanssa ahmatti koira ja hankalaksi tässä tekee juurikin se ettei mitään muuta saa antaa edes vahingossa. Vahinkoja tässä perheessä kun tapahtuu, aina jotain tippuu lattialle. Mä alan olemaan loppu tuon koiran jatkuvan nuolemisen ja raaputtelun takia. Fuciderm meilläkin paikallishoitona tassuihin jotka pahin ongelma. Nyt toivon että kuukaus kortisonia, kaks kuukautta eliminaatiolla ja jospa sitten näkyis helpotusta ja saatais elämä kuntoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Joo täällä ollaan tuon kortisonikuurin jälkeen oltu ilman sisäistä kortisonia, koska tarpeeksi pientä ylläpito annosta ei saavutettu. Toisin sanoen koira alkoi kutittaa itseään uudelleen jos annosta laski sellaiselle tasolle (muistaaksenki 1, 4mg tabletti joka toinen päivä) joka eläinlääkärin mielestä olisi ollut turvallista tämän ikäiselle koiralle. Siitä asti on vaihdellen pärjätty välillä ilman mitään, välillä paikallisella kortisonisuihkeella (Cortavance el. reseptillä saatava). Kutinaa on oikeastaan jatkuvasti ollut jonkun verran. Välilä enemmän välillä vähemmän. Varsinkin kun on yksin syö monesti tassut. Pahimpina aikoina tuo suihke on kuitenkin auttanut sen verran ettei tassut pääse tulehtumaan. Koirallemme tehtiin allergia testit, mutta niistä ei selvinnyt oikein muuta kuin että sisäallergeenit olivat "rajatapaus". Eli ei negatiiviset, ei positiiviset. Niihin lukeutuu mm. pölypunkit ja varastopunkit. Pölyttömäksihän ei kotia saa... No, päätin kokeilla täysin raakaruokintaa, joka onkin mielestäni auttanut/pitänyt oireita pienempänä mutta ei siis täysin poissa. Ollaan nyt syöty melkein 2 vuotta raakaa. Ehkä lokakuussa 2013 aloitettiin. Tai en nyt ihan tarkkaan kyllä muista. Nyt juuri tässä pariviikkoa on ollut taas jostain syystä huonompi. Leuka kutiaa niin, että on raapinut sen ihan verille asti ja tassut myös taas punoittaa (en muista koska viimeksi näin. Tassut ehkä joskus talvella oikein märällä ja kuralla menee) Voiko olla nää surkeet ilmat jotka tekee vai mikä ihme. Keväisin uskon myös katupölyn pahentavan asiaa. Tästä asiasta voisin jauhaa loputtomiin ja ikuinen taistelu näyttää olevan. Täällä juuri puntaroin kauanko vielä odottelen ennenkuin tilaan lekuriaikaa että saatais joku helpotus tähän. Ehkäpä mekin joudutaan taas kortisoni kuurille. Nuo kortisonin haitat loppuu ja lievenee kyllä sitä mukaan kun annostus pienenee ja kuuri loppuu. Varsinkin siis jos on lyhyt esim. n 1kk kuuri niin ne kyllä loppuu muistaakseni yht nopeaan kun on tullutkin.

      Poista
  2. Moikka.
    Kiva kun jaksoit vastata, harmi ettei kunnon apua ole löytynyt. Me olemme olleet nyt meilkein 3 vkoa eliminaatiodietillä ja kortisonilla, aloitimme 4x4mg päivä, josta joiduimme nostamaan 6xpvä. Koira sekosi täysin, tuli levottomaksi, vihaiseksi jne, siirryimme takas 4x4mg/pvä ja sitä syöty nyt 9pvää. kutina ei ole poistunut kokonaan, eilen alkoi sitten kova alapään nuoleminen ja vielä enempi juominen, sekä pissaa allensa. Tänään siis taas varattava aika koiralle eläinlääkäriin. Meillä kortisooni ja eliminaatiodietti ei ole auttanut, koira menee vaan huonompaan kuntoon, pelkää, on apaattinen, väsynyt, takajalat tärisee, on äkkipikainen jne.. mä en tiedä mikä tuota auttais eikä näytä tietävän eläinlääkäritkään.. :(

    VastaaPoista
  3. Maissitärkkelys, vehnä ovat koirille haitallisia. Kunnon lihaa raakana myös kana, JÄRVIKALA keitettynä, puolukkaa, karpaloa, mustikkaa, porkkanaa, salaattia, kurkkua, kukkakaalia, yrttejä, maapähkinää, chawits pähkinää pieniä määriä, pureskelee. Ei matelia, nielevät kokonaisina.merilevää, OLUThiiva, Luomu kananmunaa 3-5 kertaa viikko. Luomu omenaa, banaania Yms. joka koiralle sopii. Pääasia tuore liha. Sinkki ihmisten.

    VastaaPoista