Sivut

lauantai 10. elokuuta 2013

Tiramisukakku

Heips!

Mulla on ollut tapana tehdä tätä kakkua jouluna. On oikein hyvää raskaan jouluruoan päälle.
Tää on jotenkin sellainen kepeän makea :)




Nyt vaan teki mieli ja kun huomasin, että tiramisu rahkaa oli kaupassa niin ostin. Minusta sitä oli ennen vain talvi sesonkina. Tiedä häntä... Ohje on alun perin Valion. Muokkasin sitä kuitenkin hieman. Pohjan tykkään olevan paksumpi, joten keksejä ja sitä myöden voitakin on hieman enemmän. Vaihdoin myös keksit digestiveihin. Valion sivuilta löytyy muitakin herkullisia ohjeita. Seuraavaksi aion kuitenkin tehdä kakun jonkun ohjeen mukaan LU:n keksihylly sivustolta.

Pohjaan tarvitset:

n. 200g        Digestive keksejä (Käy jotkut muutkin hyvin. Oman maun mukaan.)
75g              Voita sulatettuna

Täytteeseen:

4kpl            Liivatelehteä
2 dl             Kuohukermaa
2 prk          Valio maustettua rahkaa tiramisu (per purkki on 200g)
2 rkl           Sokeria
1 tl             Vaniljasokeria
2 rkl           Vahvaa kahvia - voi tarvita vähän enemmänkin.

Koristeluun:

- Kaakaojauhetta, mieluiten Van Houtenia
- Tomusokeria

- Paperia ja sakset sapluunan tekemiseksi. Tomusokeri levitetään sapluunan läpi ja näin saadaan aikaan
  kakun kaunis kuvio.

Sulata voi ja murskaa keksit. Sekoita ja levitä leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Itse laitan aina siis leivinpaperin pohjan ja kehikon väliin ennen kehikon kiristämistä ja leikkaan sitten ylimääräiset leivinpaperit pois mitä ulkopuolelle jää. Jätä pari senttiä varaa ulkopuolelle.










Liota liivatelehtiä runsaassa kylmässä vedessä 5-10min.

Vaahdota kerma, sekoita rahka ja sokerit kulhossa.




Itse teen noin pienen määrän kahvia kiehauttamalla vedenkeittimellä
vähän vettä, laitan pari suodatin pussia päällekkäin mukiin ja kaadan
kuuman veden kahvinpurujen päälle.


Sulata puristetut liivatelehdet kiehuvan kuumaan kahviin. Tässä kohtaa mulla on aina vähän vaikeuksia. Saada sulamaan 4 lehteä kahteen ruokalusikkaan kahvia. En vielä kertaakaan ole onnistunut. Kahvia olen aina joutunut lorauttamaan lisää ja olen lisäksi laittanut lavuaariin hanasta niin kuumaa vettä kun tulee ja sekoitellut siinä vesihauteessa vielä viimeiset lehden rippeet nesteen joukkoon. Voishan tästä ihan kunnon vesihauteenkin tehdä :D

(Tällä kertaa tein vielä sellaisen niksin, että lämmitin tuota rahkaseosta ihan hetken mikrossa kun se kuumennuksen kerran kestää. Ja sinne kun sekoittaa tuon liivate-kahvi liuoksen niin ei tuntunut ainakaan ekassa maistelemassani palassa yhtään liivatteen hippua niinkun joskus on käynyt. Vaikka sen liivatteen saisi kuinka sulatettua, mutta kun sen kaataa jääkaappi kylmään rahka seokseen niin kummasti se vaan takasin paakkuuntuu.)

Kaada seos rahkan joukkoon ohuena nauhana hyvin sekoittaen.

Lisää kermavaahto.

Kaada seos pohjan päälle, tasoita, peitä kuvulla tai kelmulla ja hyydytä kylmässä vähintään 4 tuntia tai yön yli.

Irroita kakku varovasti vuoan reunoista. Itse käytän terävää ohutta veistä apuna. Leikkaa paperista mieleisesi sapluuna koristeluun. Ripottele ensin kaakaojauhe siivilän läpi ohueksi kerrokseksi koko kakulle. Sen jälkeen tomusokerilla kuvio sapluunaa apuna käyttäen.














Omat vinkkini koristeluun on, että kuivaat kakun pinnan kevyesti painelemalla esim. talouspaperilla. Ja koristelet vasta juuri ennen tarjoilua. Sillä varsinkin tomusokeri kuvio sulaa hyvin nopeasti kakun pintaan. Rahkasta tulee sen verran kosteutta että vaikka mitä teet ja laitat paksunkin kerroksen tomusokeria ei kestä kauaakaan kun se on pelkkiä pisaroita muistona kauniista kuviosta. Myös kaakao voi "sulaa" jos kakku on hyvin kostea pinnaltaan.

Joten koristele juuri ennen tarjoilua! Lisäksi olen itse kohennellut kakun ulkonäköä jos sitä on ollut uudelleen myöhemmin tarjolla - eli laitat varovasti uudelleen muotin samaan kohtaan ja ripottelet uuden tomusokeri kerroksen.






Viime jouluna sain Pentikin ihania, muistaakseni omena kanelin makuisia karamellejä. Niissä oli rapsahtava suklainen kuori ja sopivat kuin nakutettu tämän kakun koristeeksi. Leikatessa palat - jäi joka palaan kauniisti yksi pallo koristamaan. Oli jotenkin tosi näppärät ja sopivat. Ikävä kyllä ei ole yhdestä pelkästä palasta kuvaa.


Viime joulun kakku.
Tästä huomaa hyvin tuon tomusokerin sulamisen!


Voisihan tähän laittaa vaikka lontoonrakeita tms. mitä nyt keksiikin. Millä tavoin tän nyt saisi kesäisemmäksi. Onko olemassa vaikka pinkkiä ja vihreätä tomusokeria? Koitin tehdä pika pikaa kesäisen sapluunan ja noi "kukat" esittää tulppaaneita :D Sapluunasta tuli juuri sen verran liian suuri, että toisen puolen tulppaanien kärjet jäivät ulkopuolelle.








Ei haittaa, ei ole tulossa vieraita joten nyt nauttimaan vaan mausta...






Ei kommentteja :

Lähetä kommentti