Sivut

keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Vappumunkit

Aurinkoista Vappua kaikille!

Täällä heräiltiin ilman mitään olotiloja ja mentiin rapsuttelemaan pihaa. Munkkeja paistelin päivällä ja vein niitä myös tuliaisiksi "mummolaan". Meillä oli siis hyvin leppoisa, rauhallinen ja aurinkoinen vappu.

Vappumunkit:

n.40kpl

5dl       maitoa
50g      hiivaa
1,5dl    sokeria
1rkl      kardemummaa
1tl        suolaa
2kpl     kananmunaa
150g    sulatettua voita
n.14dl  vehnäjauhoja

Paistamiseen 1l rypsiöljyä. Tai voisi paistaa myös kookosöljyssä. Vois tulla aika nameja, mutta mä en kyllä raaskinut ja tuo minun uusi öljypurkki on jotenkin ihmeellisen makuista. Laitoinkin siitä jo Cocoville palautetta ja saan uuden tilalle. Kiitos CocoVi!
Päälle voi tavallisen sokeroinnin sijaan tehdä tomusokeri kuorrutteen johon tarttuu makoisasti esim. kookoshiutaleet tai nonparellit.


Siellä ne kohoaa :)


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää murennettu hiiva. Sekoita kunnes hiiva liukenee kokonaan.

Lisää sokeri, suola, kardemumma, voisula ja munat.

Sekoita jauhot taikinaan vähitellen vaivaten.

Lisää ohjeen mukaan kunnes taikina hieman irtoaa kulhon reunoista ja on sopivan sitkasta.

Anna kohota liinan alla n. 30 min.

Vaivaa taikinasta jauhotetulla alustalla ilmat pois ja pyörittele kahdeksi pötköksi. Jaa pötköt pieniksi paloiksi. n. 20kpl kummastakin. Riippuen minkä kokoisia munkkeja haluat. Muista, että munkit kasvavat sekä kohotessaan, että vielä paistaessa.

Pyörittele paloista palloja ja anna kohota taas liinan alla n. 30 min.

Kuumenna rypsiöljy kattilassa n.170-180 asteiseksi. Itse pidin kutosella levyä niin kauan että pinta väreili kunnolla. Testattuani pienellä taikinapalalla, että hyvin ruskistuu pienensin neloselle. Ja vielä siitä kolmoselle. Kolmosella paistui oikein hyvin ja tasaisesti.

Paina taikina palloon sormella reikä ja pyörittele rinkeliksi. Tässä vaiheessa reikä voi olla hyvinkin 4-5cm kokoinen sillä kun pistät munkin öljyyn se pullistuu ja reikä pienenee sopivaksi :)
Paista munkkeja 1-2 min. puoli. Tarkkaile rusksistus astetta niin huomaat koska on sopiva aika kääntää. Ei tarvitse niinkään kelloon vilkuilla. Vähän sama kuin letun paistossa. Sillä aikaa kun toiset paistui, pistelin reikiä seuraaviin palloihin :)


Siellä ne killuu. Tässä mentiin jo loppusuoralla niitä munkkeja mitä vein kylään :)


Eihän ne ihan muotovalioita ole, mutta ei tarviikkaan!


Aikaa kaikkineen näiden kanssa taisi mennä vähän reilut 2 tuntia siivoamisineen.

Ja oli muuten tosi hyviä! Meni parempiin suihin ja osa pakkaseen.


Munkit teki kauppansa varsinkin kyläreissulla!


Käytiin sitten vähän sulattelemassa munkkeja lenkillä. Toinen pyörällä ja toiset juosten ;) Koira ja minä siis juostiin. Kyllä sais sulatella tässä tota kumpua muutenkin! No, kai se tästä. Eikös vapun teeman mukaisesti tähänkin sopisi sananparsi: UUTEEN NOUSUUN! ;)

Tsau... Ainiin, tänään tulee liv:iltä 21.00 Missien treenit Jutan kanssa. Ne mä tsekkaan ;)






Ei kommentteja :

Lähetä kommentti